Mommyhelp Várandósnak lenni Covid idején
Várandósnak lenni Covid idején

Várandósnak lenni Covid idején

2020 május 13.

Miután már egy-két hete tartott a karantén a koronavírus miatt, kicsit sajnáltam magam, hogy két kisgyerekkel összezárva nehézre fordult a sorsom… Aztán eszembe jutott, hogy milyen lehet ebben az időszakban gyermeket várni. Rájöttem, hogy nem irigylem azo

Nem egyformán éljük meg a terhességet, és egyéni szinten is hullámzik a lelki állapotunk a kilenc hónap alatt. Ha minden rendben van, még akkor is hajlamosak lehetünk bizonyos dolgokat túlaggódni. Az is befolyásolja a hangulatunkat, hogy a környezetünk mivel nyugtat, vagy éppen stresszel minket. Na de egy ilyen szituáció mindenkit megbolygat lelkileg, nem kell ehhez terhesnek lenni. Talán azért is gondoltam bele a várandós kismamák helyzetébe, mert nem volt az olyan régen, hogy a szívem alatt hordtam őket. Az empatikus képzelődések után megkérdeztem három ismerős kismamát arról, hogy vannak, és hogyan élik meg ebben az áldatlan helyzetben az áldásos állapotukat.


Nóra és Lilla egymás közelében, vidéken élő testvérek, akik jelenleg egyszerre várandósak. Mindketten beszámoltak róla, hogy az eredetileg betervezett vizsgálatok száma le lett redukálva, ezáltal csökkentve az érintkezésből eredő fertőzés kockázatát. Csak a kötelezően előírt vizsgálatokra kerül sor, illetve telefonos konzultációra van lehetőségük. Nórát lelkileg nem zaklatta fel különösebben a járvány ténye, azonban jól esett volna számára néha egy kis pihenés. De a nagymama az életkora miatt veszélyeztetett, ezért nem tud vigyázni a nagyobbik gyerekre. Lilla és Nóra is izgulnak, hogy vajon nyáron, amikor elérkezik a nagy nap, lehetőség lesz-e apás szülésre. Lilla esetében a jelen állás szerint még a választott orvosánál (akinél az első gyerekét szülte) történő szülésre is csekély az esély az életben lévő szabályok miatt. Pedig nagyon szeretne nála szülni. Továbbá mindketten aggódnak, hogy majd a kórházi tartózkodás során elkapják-e koronavírust.


Réka, a harmadik kismama, akinél érdeklődtem a témában, már túl van a szülésen, ami nem éppen a legsimábban zajlott. Férjével, Istvánnal Németországban élnek, és március elejére voltak kiírva. Ekkor még nem volt érzékelhető semmilyen óvintézkedés Covid-ügyben. Mivel a szülés nem indult be a 41. hétig, ezért befeküdt a kórházba. Azonban át kellett költöznie egy másik kórházba, mert az első helyen a dolgozók közül többen is Covid-gyanúsak lettek. Az új helyen pár napon belül hasonló helyzet állt elő, ezért elrendelték a karantént. Vagyis látogatási tilalom lépett életbe, és az apukák sem maradhattak. Csövörből vödörbe. Rékának mindez ekkora már túl sok volt lelkileg (már több mint két héttel a kiírt időpont után volt ekkor), ezért sikerült kiharcolni, hogy István mellette legyen. Nyilván volt némi fejetlenség a kórházban, mert épp nyugodtan reggeliztek, amikor hirtelen közölték vele, hogy irány a szülészet. Nem sok időt hagytak neki a hangolódásra, mert aznap délben már a műtőben találta magát. Érdekes élmény lehetett, hogy az egyik nővér szigorúan rászólt Rékára, hogy ne fújja rá a levegőt. Pont ilyesmire figyel szülés közben egy nő… Szerencsére Rékával és kisbabájával is minden rendben volt, így három nap után „szabadultak”. Persze látogatókat nem fogadhattak ez idő alatt. Azóta minden rendben, de csak óvatosan, a környéken rövid sétákra mozdulhatnak ki.


Kívánom minden kismamának, hogy a lehető legkevésbé zavarja meg a terhességüket, a nyugalmukat és a szülést ez a példa nélküli szituáció!

 

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
Szabályzat