Mommyhelp Hivatásos fotós felkérése a kamerás mobilok világában?
Hivatásos fotós felkérése a kamerás mobilok világában?

Hivatásos fotós felkérése a kamerás mobilok világában?

2020 július 10.

Manapság mindennapossá vált, hogy mobiltelefonunkkal, ami mindig nálunk van, rengeteg képet készítünk. Az elkészült képek gyakran közösségi oldalakra kerülnek, bemutatva egy-egy személyt, családi eseményt.

Az egyszerűen és gyorsan elkészíthető telefonos képek mellett vannak, akik továbbra is hivatásos fotóssal örökítik meg a családi pillanatokat. El kell ismerni, hogy egyre jobbak a telefonok kamerái, és jó minőségű képeket lehet készíteni ideális fényviszonyok mellett. Viszont, ha a körülmények kedvezőtlenebbek (gyengébben megvilágított szoba, mozgolódó gyerek), akkor a fényképezőgépek nagyobb érzékelője, jobb objektíve és gyorsabb reakciója minőségibb fotók elkészítését teszi lehetővé. Továbbá a fotós alapvető kompozíciós szabályok szerint készíti el a képet, a tanulás és a sok gyakorlás, rutinosabbá teszi a hivatásos fotóst, nem használ automatikát, hanem a helyszínnek és szituációnak megfelelő beállításokat alkalmazza. Vakukat, lámpákat használ a megfelelő világosság elérésére. Nagyobb az odafigyelés és az időráfordítás. Előny, ha minőségi kellékei, jól felszerelt stúdiója van, és ismeri a divatos fotóstílusokat, trendeket. Tudni kell, hogy a végleges kép nem a fényképezőgépben készül el, a hivatásos fotós szinte mindig utómunkázza a képeket. Számítógépen bonyolultabb képfeldolgozó szoftverekkel korrekciókat, színbeállításokat, vágásokat, esetlegesen retusálásokat is végez a fotós, aminek eredményeképpen az átlagostól kiemelkedőbb képek születhetnek, melyek kitűnnek a mostanság a közösségi médiára feltöltött tucatfotókból. Fontos megemlíteni, hogy az egyediség elérése érdekében a képmanipulálást és színezést sem szabad túlzásokba vinni, mert egyfajta giccs jelleg is kialakulhat, ami inkább negatív benyomást kelthet a szemlélőben.

Jánosik Tamás -fotós 


Hivatásos fotóst nem csak fotózásra lehet felkérni. Ha valaki, mobillal szeret kattintgatni, vagy van fényképezőgép is a családban, ezekkel szeretnének fényképezni, de nincs meg hozzá a megfelelő gépismeret, a képek elkészítéséhez szükséges tudás és tapasztalat, akkor oktatásra is felkérhető a fotós. Tanácsai olyan alapvető kompozíciós szabályokat is tartalmaznak, amik az átlag fotós számára eddig ismeretlenek voltak. Érdemes az apró részletekre is odafigyelni. Gyakran előfordul, hogy a portré hátterében egy villanykapcsoló, konnektor, vagy szemetes is befigyel, ezt egy kis nézőpont áthelyezéssel ki lehet küszöbölni, ami apró művelet, de ezáltal a kép nem tartalmaz oda nem illő elemeket.
Az esetek többségében a felkért fotós olyan munkát ad át a megbízónak, ami annyira elnyeri tetszését, hogy a következő fotózásra is már őt hívja. Így a fényképész a „család fotósa” pozícióba kerülhet, aki munkájával, tapasztalatával, a szakmához való hozzáállásával, lelkesedésével, személyiségével és diszkréciójával élvezheti a család bizalmát.

 

Fotós: Jánosik Tamás


Aki szép képeket szeretne magáról, családjáról, vagy családi eseményt megörökíteni, ne sajnálja hivatásos fotós megkeresését. Egyesek drágának találják a fotós felkérését, de aki magától akar olyan minőségű képeket elkészíteni, akkor a szükséges komolyabb fényképezőgép, kiegészítők, kellékek, számítógépes háttér, és az évek által megszerzett tudás és tapasztalat pénzben és időben kifejezett értéke, egy átlag fotós számára nagyon nagy költség lenne, tehát ennél is, mint minden más szakmánál, itt a képek elkészítését ésszerűbb szakemberre bízni.

Jánosik István Tamás
fotográfus/informatikus

Nyíregyházán és környékén rendelkezésre állok fotózásra, vagy fotós oktatásra.
Telefon: 06-20-4828497)
Email: janosikfoto@gmail.com

Weboldalunkon cookie-kat (sütiket) használunk, hogy személyre szabott szolgáltatást nyújthassunk látogatóink részére.
Szabályzat